Olet täällä

Verkkosivujen ylläpito

Asiakkaan sivut löytyvät Sangen palvelimelta useammasta osoitteesta: http://asiakas.sange.fi/, http://sange.fi/asiakas/ (salattu yhteys https://sange.fi/asiakas/) sekä oman verkkotunnuksen takaa (esim. http://www.asiakas.fi/).

Tiedoston siirto palvelimelle

Asiakkaan www-sivut sijaitsevat Sangen palvelimella hakemistossa /www/asiakas/htdocs/. Kyseisessä hakemistossa sijaitseva index.html, index.php, index.phtml tai vastaava aukeaa oletuksena sivulle tulevalle vierailijalle. Jos hakemistossa ei ole aloitussivua, näkyy vierailijalle hakemistolistaus.

Sangen palvelimelle ei voi muodostaa ftp-yhteyttä, sillä ftp-yhteys on salaamaton ja paljastaa mahdolliselle salakuuntelijalle yhteyttä yrittävän käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tiedostonsiirtoon voi käyttää vain salattuja protokollia (SFTP, SCP, SSH+FTP).

SSH:n käyttö

Kaikilla asiakkailla on mahdollisuus hallinnoida käyttäjätiliään salatun SSH-etäyhteyden avulla. SSH-yhteys muodostetaan osoitteeseen sange.fi erityistä SSH-yhteysohjelmaa käyttäen.

PHP:n ja MySQL:n käyttö

Sangen kaikkiin palvelupaketteihin kuuluu oikeus PHP-skriptien ajamiseen sekä MySQL-tietokannan käyttöön. Asiakas saa MySQL-tunnuksen ja salasanan, jota voi käyttää tietokannan ylläpitoon joko SSH:n kautta tekstitilassa (komennolla mysql -u käyttäjä -p tietokanta) tai SSL-suojatun selainpohjaisen liittymän kautta osoitteessa tietokanta.sange.fi.

PHP-skriptistä MySQL:n käyttö on kätevintä mikäli hyödyntää Sangen valmiiksi tehtyä SQL-kirjastoa. (Joka löytyy palvelimelta hakemistosta /www/include/sql/.) MySQL-salasanaa ei tarvitse laittaa selväkielisenä mihinkään php-tiedostoon, sillä yhteyden voi avata turvallisesti Sangen toteuttamalla järjestelmällä. Asiakkaan www-sivustojen alaisuudessa hakemistossa /www/asiakas/include/ on aina valmiina connect.inc-tiedosto, joka kutsuu julkisesta kirjastosta sql.inc-tiedostoa ja sitten omassa include-hakemistossa sijaitsevaa sql_connect_user()-funktiota esimerkin mukaisesti:

<?php
include_once('sql/sql.inc');
sql_connect_user('asiakastunnus');
?>

Asiakas voi avata MySQL-yhteytensä yksinkertaisesti kutsumalla tätä connect.inc-tiedostoa ja sen jälkeen käyttää MySQL:ää kuten esimerkiksi alla:

<?php
require('connect.inc');
$query = sql_query("SELECT * FROM taulukko");
$result = sql_fetch($query);
?>

PHP-ohjelmiin tulee helposti tietoturvaongelmia, sillä PHP:n ohjelmointi on niin helppoa että tekijällä ei tarvitse olla mitään alan koulutusta ja siten myöskään mitään käsitystä hyvistä ohjelmointi- tai tietoturvakäytännöistä.

Yhteydenottolomake PHP:llä

Turvallisuussyistä Sangen palvelimella ei ole käytössä kaikille avointa html-lomakkeen lähetysohjelmaa, vaan lomakkeen muuttamiseen sähköpostiviestiksi tarvitset esim PHP:llä tehdyn pienen ohjelman. Jos et itse osaa käyttää PHP:tä html-lomakkeen lähettämiseen, voit käyttää Sangen valmisohjelmaa, joka löytyy hakemistosta /www/include/forms/formmail.php.

Esimerkki

if ($_POST) {
 /* PHP-skripti ajetaan jos sivulle on lähetetty kaavake POST-metodilla */
 require('forms/formmail.php');
 /* ladataan ohjelma */
 $recipient ="vastaanottaja@example.com";
 /* määritetään asetuksia */
 $language = "fi";
 // pakollisten kenttien nimet
 $require ="nimi,puhelin";
 $redirect = "";
 $sort ="";
 $subject = "Yhteydenotto www-sivujen kautta";
}

Lisätietoja saa lukemalla ohjelman lähdekoodia. Jos tämä on liian vaikeaa, voit tilata Sangelta juuri omalle sivustollenne räätälöidyn lomakkeen, jonka teko laskutetaan tuntityönä.

Tilastot

Jokaiselle verkkotunnukselle tuotetaan automaattisesti kävijätilastoja Webalizer-ohjelman avulla. Tuotetut tilastot löytyvät hakemistosta /www/asiakas/stats/. Tilastot ovat nähtävissä intranetissä.

Määrittelyt .htaccess-tiedostolla

Sangen käyttää Apache-palvelinohjelmistoa ja jokainen asiakas voi itse antaa Apachelle lisäparametrejä omaa sivustoansa varten sijoitamalla lisäparametrit .htaccess-nimiseen tiedostoon www-sivuja sisältävässä hakemistossa. Esimerkiksi:

Oman virhesivun käyttöönotto

 ErrorDocument 404 /sivua-ei-loytynyt.html